Your search results

Cadastru gratuit pentru milioane de imobile

Postat de Noi Proiecte Apartamente on 4 august 2017
| 0

Cadastru gratuit pentru milioane de imobile

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară anunta un buget de 442.350.000 lei pentru finantarea cadastrului gratuit in anul acesta, buget ce va acoperi maximum 7.372.500 imobile din 2.340 localitati.

Vestea este imbucuratoare atat pentru autoritatile locale cat si pentru proprietari, sumele fiind deja alocate primariilor. Acestea vor expira la sfarsitul anului viitor, iar banii nefolositi se intorc la ANCPI.

Aproximativ 80% dintre primariile eligibile au semnat contractele de finantare cu OCPI (Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara), fiecare localitate primind 150.000 lei, cu 15.000 lei mai mult fata de anul trecut.
De asmenea, modul in care se aloca aceste sume este si el diferit fata de anul precedent:

„Începând din 2017, bugetele sunt multianuale, ceea ce înseamnă că primăriile nu pierd banii dacă nu finalizează lucrările până la sfârșitul anului viitor. Procedura de achiziție a serviciilor de înregistrare sistematică va fi organizată de Unități Administrativ Teritoriale (UAT). iar plățile către primării vor fi efectuate după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate. Finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral din extravilan și, prin excepție, din intravilan, se realizează în baza unui contract încheiat de UAT cu oficiul de cadastru și publicitate imobiliară de pe raza județului în care se află”, afirma oficialii ANCPI.

Ratele pentru Prima Casă la un partament nou: mai mici decât chiriile

Referitor la modul în care se fac lucrările de cadastru, primăriile sunt obligate să prioritizeze zonele care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes național, precum și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

„Obiectivul principal al proiectului este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor”, spun cei de la ANCPI.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published.

  • Cautare avansata

    0 € la 1.500.000 €